Beste Bernou,

Je vroeg: “Wie is de baas van de Zon?”

Dat lijkt me een gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Het antwoord is namelijk: “Helemaal niemand!” Maar dat is een te gemakkelijk antwoord. Zou er helemaal niemand de baas over de Zon kunnen zijn? De president van de Verenigde Staten bijvoorbeeld? Of die van Rusland of China? Of misschien zelfs jij of ik? Als jij bijvoorbeeld roept: “Vanaf vandaag ben ik de baas van de Zon!”, is dat dan ook zo?

Van mij mag jij best een dagje de baas van de Zon spelen, hoor! Ik denk alleen dat niemand zich daar ook maar een greintje van zal aantrekken. Betekent dat dan dat jij het zonlicht aan en uit mag doen? Of dat je belasting mag heffen op de warmte die we van de Zon krijgen? Meer belasting in de zomer, en minder in de winter? Nee dus.

Vroeger kon je de baas van iets worden door erom te vechten, of door iets te veroveren. Hele oorlogen werden gevoerd om landen in bezit te krijgen. Ons kleine Nederland heeft ook koloniën gehad, over de hele wereld. Eigenlijk best gek dat je de baas kon worden van een ander land, terwijl andere mensen daar eigenlijk de baas waren.

Sommige gebieden in de wereld hebben nog steeds geen echte baas. De Noordpool en de Zuidpool bijvoorbeeld. Sommige landen zouden daar wel graag de baas spelen – bijvoorbeeld om er grondstoffen te kunnen winnen – maar internationale verdragen verhinderen dat voorlopig.

 Ook is er een internationaal Maanverdrag dat landen verbiedt op de Maan de baas te spelen. Je mag er bijvoorbeeld ook geen wapens neerzetten. Amerikaanse astronauten plantten in 1969 een Amerikaanse vlag op de Maan, maar dat betekende nog niet direct dat de hele Maan van Amerika is. Gelukkig niet! Er liggen enorm veel grondstoffen op de Maan, zoals de metalen ijzer, aluminium en titanium. Het zou niet normaal zijn als de Verenigde Staten die allemaal zou kunnen claimen. Amerika heeft het Maanverdrag overigens nog niet ondertekend, net zo min als bijvoorbeeld Rusland en China.

 En de Zon, waar het allemaal mee begon? Troost je: we kunnen daar niet naartoe om er een vlag te planten. We zouden levend verbranden. We kunnen er ook niet wat waterstof of helium gaan aftappen. Kortom: voor niets gaat de zon op, voor mij, voor jou, voor iedereen. En daar zal nooit wat aan veranderen.

[Foto: Man op de Maan met Amerikaanse vlag; NASA]

Dit bericht is geplaatst in Varia. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.