De vraag van Igor: “Wolken zijn wit. Als het regent zijn ze donkergrijs. Hoe komt dat?”

Beste Igor,

Ik denk dat we die vraag het beste kunnen beantwoorden door een proefje te doen. Ik heb het met witte arcrylverf gedaan die ik in water heb opgelost. (Je oma heeft vast wel van die verf staan.)  Maar je kunt het ook met melk doen (als je belooft dat je de melk daarna opdrinkt!).

Ik heb twee doorzichtige balkjes genomen. In het linker bakje heb ik een dun laagje opgeloste witte verf gedaan; in het rechter bakje een dikke laag. En wat zie je op de bovenste twee foto’s? De inhoud van de bakjes is ongeveer even wit.

Stel nu dat die twee bakjes wolken zijn, Igor. Het linker bakje met de dunne laag is een dunne wolk; het rechter bakje met de dikke laag is een dikke regenwolk. Als je de bakjes van onderen bekijkt, tegen het licht, dan zie je wél een verschil. Kijk maar op de onderste twee foto’s. Links schijnt het licht van de tl-lamp door de dunne laag heen. De dunne laag is nog steeds wit. Maar rechts is de dikke laag zo dik dat het voor het licht erg moeilijk wordt om er doorheen te komen. De witte verfdeeltjes hebben het meeste licht teruggekaatst.

Met dikke regenwolken is hetzelfde aan de hand: vlieg je er met een vliegtuig of met een ruimtevoertuig boven, dan zijn ze wit. Wit, omdat ze het zonlicht terugkaatsen. Maar van onderen zijn ze grijs. Dan kaatsen de kleine waterdruppeltjes in de wolken heel veel zonlicht terug en komt er minder licht door de wolken heen.

Soms zijn ze zelfs bijna zwart. Bijvoorbeeld als het onweert. Dan heb je zulke hoge wolken dat alle kleine druppeltjes in de donderwolken al het zonlicht hebben teruggekaatst. En helemaal geen doorgeschenen licht betekent: pikzwart.

Groeten!

Jos

Dit bericht is geplaatst in Varia. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.