Ik kreeg twee mooie vragen over vogelvlucht:

  1. Als vogels, aalscholvers, ganzen, etc. in v-vorm vliegen, is er dan onderling steeds een afwisseling van positie, zoals bij wielrennen, of blijven ze in een en dezelfde volgorde vliegen»> Als dat laatste het geval is: wie vliegt er dan voorop?
  2. Waarom vliegen rotganzen en zwarte ganzen praktisch altijd in oneven aantallen? Ik zie dit verschijnsel nu al jaren als ik met m’n hond langs ‘t strand loop en tientallen in v-formatie dicht onder de kust vliegende ganzen zie. Het is een echte uitzondering als zij met een even aantal zijn (ik heb dit zeker meer dan 300 maal vastgesteld, dus geen sprake van toeval).

Boeiende vragen. Mooi onderwerp voor ‘citizen science’: samen kijken naar foto’s van v-vluchten en vogels tellen. Iets voor onze voordracht bij het Leidsch Dagblad, denk ik. Ik zal heel veel foto’s meenemen.

21 februari 2013

Proef op de som genomen. Een aantal foto’s over v-vluchten willekeurig van internet geplukt, duplicaten verwijderd, vogels geteld en in een grafiek geplaatst. Rood = even; roze = oneven. Horizontaal: aantal vogels in een vlucht; verticaal: aantal malen dat een door mij geteld aantal voorkomt.

Voorlopige conclusie van deze snelle steekproef: Vluchten met een even aantal vogels lijken me nou niet bepaald een uitzondering.

Dit bericht is geplaatst in Varia. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.