Jos van den Broek (1951) vroeg op zijn zevende aan zijn ouders hoe die stokoude Sinterklaas er ieder jaar opnieuw in slaagde om van de hemel op aarde terug te komen. In een eeuwenoude heilige kon Jos gewoon niet geloven. Het antwoord dat de Sint niemand anders was dan oom Piet en dat zwarte Piet werd gespeeld door tante Riet, deed hem over de grond rollen van het lachen. Sindsdien is het nooit meer goed gekomen met hem. Vragen stellen werd een tweede natuur. Bij gebrek aan Montessori-onderwijs in zijn jeugd, volgt hij dit maar nu in de praktijk. ‘Playful’ is his middle name.
Jos studeerde scheikundige technologie in Delft en biochemie in Leiden, en promoveerde op zijn 30ste in zijn lievelingsstad Leiden op een farmacologisch onderwerp. Zijn promotor Douwe Breimer – nog steeds een trouwe vriend – raadde hem een loopbaan aan als wetenschapsjournalist. Een beter advies bestond niet, bleek al gauw. Hoofdredacteurschappen van Chemisch Magazine, Bionieuws en Natuur & Techniek wetenschapsmagazine volgden, onderbroken door een fantastisch jaar aan het MIT in Cambridge, Massachusetts en een hele reeks freelance werkzaamheden voor (semi)overheid, universiteiten, kranten, tijdschriften en bedrijfsleven.

foto: Hanneke de Bruin
Sinds eind 2003 is Jos terug bij zijn Alma Mater, waar hij de specialisatie wetenschapscommunicatie opzette bij de faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen. Eind 2006 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar in de (bio)medische wetenschapscommunicatie op de Van Walree leerstoel van de KNAW. Visuele (gezondheids)communicatie en laaggeletterdheid hebben zijn hart gestolen. Onderwijs blijkt nog leuker te zijn dan wetenschapsjournalistiek. En als hij dan af en toe ook nog een boek kan schrijven, een ‘kunstje’ kan maken, naar muziek kan luisteren, en samen met zijn onafscheidelijke Loes naar fossielen kan zoeken en insecten fotograferen in Frankrijk, dan is hij helemaal gelukkig. Dan is het helemaal niet erg om oud te worden.
Wordt vervolgd.
Boeken
- Jos van den Broek & Anne Schulp (2004). Wetenschappelijke experimenten voor huis, tuin & keuken. Proeven van natuurwetenschap & techniek. Diemen: Veen magazines.
- Jos van den Broek (2005). Van Albinusdreef tot Zeemanlaan. Een wetenschappelijke wandeling langs Leidse straten, gebouwen, musea en instituten. Leiden: Universiteit Leiden.
- Anne Schulp & Jos van den Broek (2005). 25 Nieuwe wetenschappelijke experimenten voor huis, tuin & keuken. Diemen: Veen magazines.
- Jos van den Broek (2006) Strandvondsten. Over de natuur van zee, strand en duin. Diemen: Veen magazines.
- Pauline Vermunt, Rudi Westendorp & Jos van den Broek (2007). Oud? De duvel is oud!. Diemen: Veen magazines
- Jos van den Broek (2008). Strandevolutie. Diemen: Veen magazines.
- Jos van den Broek, Willem Koetsenruijter, Jaap de Jong & Laetitia Smit (2010). Beeldtaal. Perspectieven voor makers en gebruikers. Den Haag: Boom Lemma.
- Jos van den Broek, Willem Koetsenruijter, Jaap de Jong & Laetitia Smit (2012). Visual Language. Perspectives for both Makers and Users. Den Haag: Eleven Publishers.
- Jos van den Broek (2012). Beste Martha, – Vragen, antwoorden en nog meer vragen + een paar gedichtjes over huisjes, boompjes en beestjes. Leiden: Uitgeverij Micromys.
- Jos van den Broek (2013). Wie is de baas van de zon? – Vragen, antwoorden, en nog meer vragen + een heleboel proefjes over Aarde, Zon en het Heelal. Leiden: Uitgeverij Micromys.
- Jos van den Broek, Willem Koetsenruijter, Jaap de Jong & Laetitia Smit (2015). Beeldtaal. Perspectieven voor makers en gebruikers (2e herziene druk). Den Haag: Boom Lemma uitgevers.
- Jos van den Broek (2015). Daarom! – Vragen, antwoorden en nog meer vragen over van alles en nog wat. Leiden: Uitgeverij Micromys.