Sebastiaan (5) vroeg: “Waarom gebeurt er soms een aardbeving?”

Mooie vraag, beste Sebastiaan! Zal ik je eens wat vertellen? Ik heb gisteren deze wereldbol gezien. Een erg gekke wereldbol, vind je niet? Het lijkt wel een puzzel!

En weet je: eigenlijk is het ook een soort van puzzel! Zie je dat op de onderste foto de puzzelstukjes in elkaar passen? Die driehoek links is Zuid-Amerika. Het puzzelstuk rechts is Afrika. Vroeger zaten die twee echt aan elkaar vast. Nu niet meer. Tussen de 150 miljoen jaar en 75 miljoen jaar geleden dreven ze van elkaar weg. Dat is dus heel lang geleden.

Ja, de puzzelstukken – we noemen ze aardschollen – drijven, als een soort van ijsschotsen. Niet op het water van de oceaan, maar op het binnenste van de Aarde. Dat is gloeiend heet en een beetje vloeibaar, als heel erg hete stroop.

Afrika en Zuit-Amerika drijven van elkaar af. Heel langzaam, met horten en stoten. Door dat horten en stoten gaat het binnenste van de Aarde soms rommelen. Als ‘aardschotsen’ op elkaar botsen, ontstaan bergen. Zo zijn bijvoorbeeld de bergen van de Himalaya ontstaan. En daardoor ontstaan ook aardbevingen. En als de aardkorst door het uit elkaar drijven een beetje openscheuren, krijg je vulkaanuitbarstingen. Dan komt de hete stroop naar buiten.

Je kunt dat botsen van aardschollen nabootsen met een Mars en een Nuts. Schuif die maar eens langzaam op elkaar, op de keukentafel. Wat zie je? Ja, je krijgt chocoladebergen! Heel soms zijn aardbevingen leuk, en ook nog lekker.

Groeten,

Jos

Dit bericht is geplaatst in Varia. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.