Suikervraag

Beste Jos,

Maakt suiker steeds een plaklaagje in je lichaam dat je daar dik van wordt als je het eet? En dat daar dan steeds meer suiker aanplakt? Waarom word je dik van suiker? Hoe werkt dat in het lichaam?

Groetjes,

Martha

Beste Martha,

Dank je wel voor je suikerzoete vragen.

In “Beste Martha,” heb ik een paar keer geschreven over het “Grote Dikke Toverboek van de Scheikunde”. Daar moeten we nu ook maar eens in bladeren om een antwoord te vinden.

Suiker is brandstof voor je lichaam. Ja, ‘brandstof’. Brandt suiker dan? Jazeker! Strooi maar eens – heel voorzichtig – een klein beetje poedersuiker in een kaarsvlam. Je ziet en je ruikt dat het brandt. Het is de zuurstof in de lucht die zorgt dat de suiker brandt. Zonder zuurstof geen verbranding.

Als je suiker eet, komt die via je maag en je darmen in je bloed terecht en daarna in je lever. Vooral daar verbrandt je lichaam die suiker als brandstof. Niet letterlijk met een vlammetje, maar via een ingewikkeld proces dat in ons “Grote Dikke Toverboek van de Scheikunde” staat. Je ademt zuurstof in, en die zuurstof zorgt er voor dat de suikers worden verbrand: dat geeft de energie waar je lichaam op draait. En het koolzuurgas dat je uitademt.

In een simpele formule:

Suikers plus zuurstof geeft energie plus koolzuurgas

Als je te veel suikers eet, dan maakt je lichaam daar vet van. Hoe dat gaat, staat ook opgeschreven in ons “Grote Dikke Toverboek van de Scheikunde”. Dat vet kun je dan weer later gebruiken als een soort van brandstof, in magere tijden.

Als je meer suikers eten dan je lichaam als brandstof nodig heeft, wordt er meer vet opgeslagen. Dat vet maakt dik. Ikzelf doe daarom geen suiker meer in mijn koffie of thee, en ook mijn cruesli voor het ontbijt bevat minder suiker. En ik fiets meer en neem de trap. Ik ben het afgelopen jaar daarom flink wat vet kwijtgeraakt.

Zetmeel maakt ook dik

Je wordt niet alleen dik van suiker. In graanprodukten zit zetmeel: dat zijn een soort van lange kralenkettingen waarvan iedere kraal ook een ‘suikerkraal’ is. Eet je veel patat of pasta, dan krijg je veel zetmeel binnen. In je lichaam worden de kralenkettingen afgebroken tot losse ‘suikerkralen’. Eet je er te veel van, dan worden die ‘suikerkralen’ ook in jouw chemische fabriekje omgezet in vet. Heel veel kinderen eten te veel patat en ander ongezonds. Daarom zijn zoveel kinderen veel te dik. Als ze dan ook nog achter de computer gaan zitten in plaats van te voetballen en koprollen te maken, dan verbranden ze veel te weinig.

Maar daar heb jij geen last van.

Mijn regels voor kinderen:

Snoepen mag, met mate.

Patat eten mag, met mate.

Koprollen maken, op de bank springen, de trap op hollen en buiten spelen moet, niet met mate.

Groetjes,

Jos

Dit bericht is geplaatst in Varia. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.